BLOG

KIDS DENTAL & TEENS

19 May 2016 · Adriana

Sigilarea dinților – o metodă eficientă de prevenire a cariilor la copii

Sigilarea este o procedură tot mai frecvent recomandată de către medicii stomatologi deoarece este o metodă sigură de protecție împotriva cariilor, atât în cazul dințișorilor de lapte cât și în cazul dinților definitivi.

Ea este o metodă simplă, eficientă și nedureroasă care are rolul de a  menține sănătatea dintelui pe termen lung.

Sigilarea se recomandă atât dinților de lapte, protejându-i până când aceștia vor fi înlocuiți în mod natural, dar mai ales dinților permanenți, asigurându-le starea de sănătate pe perioadă mai lungă de timp.

 

Când poate fi efectuată sigilarea?

Fiecare copil are ritmul propriu de creștere a dințișorilor, așa că nu se poate preciza cu exactitate o perioadă potrivită pentru efectuarea sigilării, care să fie general valabilă pentru toți copiii.

Ea se recomandă a fi efectuată în momentul în care procesul de creștere a dinților molari și premolari s-a încheiat, însă există situații în care medicul stomatolog poate recomanda sigilarea, imediat după erupție.

 

Care sunt etapele procedurii de sigilare?

  • Periajul profesional și dezinfectarea suprafeței dintelui, este primul pas care asigură efectuarea sigilării în siguranță;
  • Aplicarea unui gel special care va permite o mai bună aderență pentru soluția de sigilare și apoi curățarea suprafeței dentare;
  • Sigilarea propriu-zisă care constă în aplicarea unei soluții speciale și fixarea acesteia pe dințișor cu ajutorul lămpii de fotopolimerizare.

Care sunt avantajele sigilării?

  • Este nedureroasă și sigură, nefiind necesară anestezia locală;
  • Este o procedură simplă și rapidă, putând fi efectuată într-o singură vizită la medicul stomatolog;
  • Protejează sănătatea viitorilor dinți, deoarece nefiind afectat dințișorul de lapte, se păstrează intact mediul de formare și creștere a dinților definitivi;
  • Este eficientă deoarece conservă dintele definitiv pe o perioadă îndelungată, limitând apariția și dezvoltarea cariilor.

Pentru monitorizarea stării dintelui după sigilare, se recomandă un consult stomatologic o dată la 6 luni, deoarece regimul alimentar și igiena dentară neadecvată pot scurta timpul de eficiență a sigilării.

Pentru că luna iunie este luna consultațiilor gratuite pentru copii, te așteptăm împreună cu copilul tău pentru o evaluare completă.

Sună-ne pentru o programare. 🙂

ShareShare on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn