BLOG

KIDS DENTAL & TEENS

22 Aug 2016 · Kids Dental

De vorbă cu specialistul: Importanța dințiilor de lapte | Dr. Iasmina Stepanov

 

Dentiția temporară este alcătuită din 20 de dinți și  începe să se dezvolte încă din stadiul de făt. În perioada de dezvoltare este foarte importantă alimentația mamei din care nu trebuie să lipsească : calciul, vitamina C și vitamina D. Începând cu vârsta de 6 ani dinții de lapte încep să fie înlocuiți de cei defintivi, proces care durează până la vârsta de 12/13 ani.

 

Datorită faptului că nu sunt definitivi, dințiilor de lapte nu li se acordă importanța necesară și sunt de multe ori neglijați. Trebuie să știm însă că menținerea lor pe arcada dentară într-o stare de sănătate bună este esențială în dezvoltarea armonioasă a copilului.

 

De ce sunt dinții de lapte importanți?

-prezența lor pe arcadă asigură dezvoltarea și menținerea  spațiului necesar erupției dintiilor defintivi. Pierderea prematură a acestora duce la : înghesuiri dentare, malpoziții , ocluzii atipice ,schimbări la nivel fizionomic și necesitatea unor tratamente ortodontice.

-asigură masticația ceea ce ajută copilul să aibe o alimentație și o dezvoltare sănătoasă. Odată cu apariția leziunii carioase apare și durerea dentară care îl va împiedica pe cel mic să se alimenteze corect, fapt ce poate duce în timp la anemie, malnutriție și încetinirea dezvoltării.

 

Mai trebuie reamintit și faptul că odată ce leziunea carioasă s-a exints pe lângă  că există posibilitatea pierderii premature a dintelui, aceasta poate afecta și mugurele dintelui definitiv.

 

Îngrijirea dințiilor temporari are un rol esențial în dezvoltarea armonioasă a copilului, iar principalii responsabili sunt părinții care trebuie să fie informați corespunzător despre diferitele metode de prevenție:

Recomandate sunt consultațiile odată la 3 luni, perioadă în care se poate depista și preveni din timp apariția leziunilor carioase. În cadrul consultației periodice este recomandat să se efectueze și un periaj profesional pentru o igiena cât mai riguroasă.

Dinții de lapte sunt mult mai susceptibili la carie iar ca măsură profilactică se recurge la sigilarea șanțurilor și fosetelor de la nivelul oculzal al dintiilor.

 

Părinții trebuie să îi ajute pe cei mici sau să îi supravegheze în timpul periajului care trebuie repetat de 2 ori pe zi, iar seara trebuie să fie atenți ca cel mic să nu mai consume nimic după periaj. Educația igienei orale începe de la o vârstă fragedă, cel mic trebuie învățat prin diferite metode educative și distractive cum să se perieze și ce trebuie să facă pentru a avea dințișori sănătoși.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ShareShare on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn