BLOG

KIDS DENTAL & TEENS

27 Aug 2016 · Kids Dental

De vorbă cu specialistul: Sigilarea dentară|Dr. Arabela Drăghici

Sigilarea este una dintre cele mai moderne metode de prevenire a cariilor dentare la copiii, care se poate aplica atât pe dinții de lapte cât și pe cei defintivi, în special imediat după erupția acestora.
Copii tind să nu acorde atât de multă importanță periajului dentar, iar majoritatea nu au o tehnică corectă. Pentru a-i asigura copilului tău un plus de protecție împotrivă cariilor, Dr. Arabela Drăghici recomandă sigilarea dintiilor.
Morfologia molariilor prezintă șanțuri, fose și fosete foarte adânci în care pot rămâne resturi alimentare chiar și după periaj, astfel șansele dezvoltării unui proces carios este mult mai mare.
Materialul de sigilare este fluid și se întărește în urma acțiunii unei lămpi de fotopolimerizare, el poate să fie alb sau colorat. Consistența fluidă îi facilitează pătrunderea în șanțurile și fosetele de pe suprafața ocluzală a dintelui, astfel prevenind acumularea resturilor alimentare la nivelul acestora.

sigiliile-dentare
Înaintea aplicării materialului, suprafața dintelui este curățată cu o perie rotativă și cu o pastă specială. Procedura nu implică frezajul dintelui , așadar țesutul dur dentar (smalțul) nu este îndepărtat. După periajul profesional se aplică adezivul pe dinte cu ajutorul unui aplicator, iar apoi urmează materialul de sigilare. Cu ajutorul unei lămpi de fotopolimerizare se întărește iar în ultimă fază se verifică ca materialul să aibe o adaptare funcțională corespunzătoare, care se face cu ajutorul unei hârtii de articulație.

Durabilitatea materialului este limitată și depinde de factori precum:
– Consistență alimentelor consumate
– Frecvența periajului dentar

De aceea consultațiile periodice odată la 3 luni sunt importante, pentru a verifica dacă trebuie sau nu reînnoită sigilarea. Ideal este folosirea unui sigilant colorat astfel fiind mai ușor și parintiilor să mențină sub observație acest lucru.
Igiena riguroasă trebuie menținută în continuare. Trebuie subliniat faptul că sigilarea dintiilor nu elimină apariția cariei ci doar reduce apariția ei cu 80%.

Avantaje:
-metodă eficientă de prevenție
-ședințele de lucru sunt scurte
-scade riscul apariției cariei cu 80%
-este o metodă non-invazivă
-este o metodă sigură pentru copii
-costuri reduse
-se poate monitoriza ( cu ajutorul materialelor colorate)
-se poate aplica atât pe dinții de lapte cât și pe cei permananti

ShareShare on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn