BLOG

KIDS DENTAL & TEENS

26 Jun 2017 · Kids Dental

CÂND ESTE INDICAT UN TRATAMENT ORTODONTIC MOBIL?

CE ESTE TRATAMENTUL ORTODONTIC CU APARAT MOBIL?
Tratamentul ortodontic mobil este un tratament de specialitate care corectează anomaliile dento-maxilare, de creștere și dezvoltare ale aparatului dento-maxilar.
Dezvoltarea aparatului osos depinde de factori ereditari și de cei de mediu, iar aparatele ortodontice mobile pot interveni asupra factorilor de mediu, cum ar fi obiceiurile vicioase dobândite de copii, reușind să modifice și să corecteze dezvoltarea maxilo-faciala inestetică.
Aparatul ortodontic mobil este personalizat în funcție de rezultatele urmărite, fiind confecționat în laborator dintr-o parte acrilică și diverse componente metalice cu rol activ, de deplasare, și componente metalice cu rol de ancorare și susținere. Datorită caracteristicilor particulare, acesta reușește să acționeze atât asupra structurilor osoase de susținere, cât și asupra dinților, fiind sigurul aparat care poate influența creșterea maxilarului și a mandibulei, pentru lărgirea arcadelor și a face loc dinților să erupă.
Aplicat de la o vârstă cât mai fragedă, aparatul dentar mobil, permite direcționarea dinților și a țesuturilor de susținere spre o poziție cât mai apropiată de cea fiziologică.

ARE NEVOIE COPILUL MEU DE UN TRATAMENT ORTODONTIC DE PRIMĂ FAZĂ?
Este indicat că prima vizită la ortodont a copilului să fie făcută în jurul vârstei de 7 ani, o dată cu erupția incisivilor premanenti.
La copii, cel mai frecvent se recomandă terapia ortodontică în jurul acestei vârste, când oasele sunt mai ușor de dirijat, problemele dento-maxilare nu s-au agravat, iar dinții pot fi ghidați să erupă într-o poziție cât mai corectă.
Este greșită concepția conform căreia trebuie să așteptăm să erupă toți dinții permanenți pentru începerea unui tratament ortodontic. Cu cât amânăm mai mult timp intervenția, cu atât se agravează problemele, se îngreunează tratamentul, se prelungește perioadă de tratament și cresc costurile terapiei ortodontice.
Dacă observi la copilul tău unul din următoarele semne, este indicat să te adresezi unui ortodont cât mai repede: -pierderea timpurie a dinților de lapte (înaintea vârstei de 5 ani)
-pierderea târzie a dinților de lapte (după vârstă de 7 ani)
-dinții nu se ating
-copilul respiră pe gură
-dinții frontali sunt înghesuiți
-dinții frontali sunt înclinați în față
-dificultăți la masticație
-impedimente sau dificultăți la vorbire
-copilul este mai mare de 5 ani și încă suge degetul sau alte obiecte

CARE SUNT AVANTAJELE TERAPIEI ORTODONTICE MOBILE?
-spre deosebire de aparatele dentare fixe, acestea pot fi utilizate și la copiii preșcolari, cu dinți de lapte, pentru lărgirea palatului și arcadelor pentru a dobândi spațiu, necesar dinților permanenți ce urmează să erupă
-aplicate la timp, pot corecta obiceiurile vicioase (sugerea degetului, deglutiția infantilă, respirația orală,interpunerea buzei)
-ameliorează ocluzia deschisă
-permit o igienă dentară corespunzătoare, care este crucială mai ales la copii
-sunt în măsură să corecteze fonetica micilor pacienți
-ghidează creșterea maxilarului și mandibulei
-scad riscul traumatismelor la nivelul dinților frontali mai ales în cazul în care sunt protrudati
-îmbunătățesc aspectul și stima de sine a copilului

CARE SUNT BENEFICIILE COPILULUI MEU ÎN URMĂ UNUI TRATAMENT ORTODONTIC PRECOCE?
Există multiple studii în domeniu care demonstrează eficiența aparatelor ortodontice, dar părinții sunt interesați de beneficiile unui tratament pentru copilul lor, de multe ori în necunostiinta de cauza amânând consultutl la ortodont.
Cel mai important beneficiu pentru fiecare copil este dezvoltarea armonioasă, iar o dezvoltare armonioasă conduce la o adolescentă armonioasă și în final la un adult fără probleme majore atât stomatologice cât și ortodontice.

ShareShare on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn